Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische herenwoning werd gebouwd naar een ontwerp door de architect Louis Durieux uit 1871. Opdrachtgever was de scheepsbouwer Henri François Louis Wappers (°Stompwijk, 1835), echtgenoot van Charlotte Eléonore Klamberg (°Maastricht, 1841). Deze 'constructeur de navires' van Nederlandse origine, baatte een scheepswerf uit op de kop van het Kattendijkdok. Door de verlenging van het Kattendijkdok diende hij in 1877 uit te wijken naar een nieuwe locatie ten westen ervan, nabij de voormalige Volmolen, gelegen aan de huidige Sloepenweg tussen Kattendijksluis en Royerssluis. Het hotel Wappers is representatief voor het oeuvre van architect Durieux, gevestigd aan de Belgiëlei, van wie in Antwerpen bouwprojecten gekend zijn uit begin jaren 1860 tot midden jaren 1880. De grote, statige woning kwam tot stand op de toen net geopende bouwgronden aan de leien, op het tracé van de gesloopte Spaanse vesten, waar de Antwerpse handelsburgerij zich kwam vestigen. De woning vertoont alle kenmerken van de voorname hotels die in die tijd langs de leien werden gebouwd, zowel qua omvang als qua stijl en afwerking.

Het is een herenwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd en afgezoomd door een houten kroonlijst op klossen en consoles en door een hardstenen plint met rechthoekige, betraliede keldervensters. Standaardelementen voor de toenmalige neoclassicistische herenwoning zijn de kordonlijsten, de doorlopende onderdorpels, de imitatievoegen op de begane grond en de regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen die op de verdiepingen versierde sleutels kregen. Vensteropeningen op de eerste verdieping met ijzeren borstweringen en een balkon aan de middelste twee vensterdeuren, voorzetrolluiken met lambrekijnversiering. Bovenvensters met ijzeren borstweringen en uitgewerkte onderdorpels op consoles. Het bewaarde schrijnwerk verhoogt het authentieke karakter van deze 19de-eeuwse woning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 187.

Auteurs: Hooft, Elise; Braeken, Jo