erfgoedobject

Appartementsgebouw in art-decostijl

bouwkundig element
ID: 214886   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214886

Juridische gevolgen

Beschrijving

Appartementsgebouw in art-decostijl, opgetrokken in opdracht van D. Roca, naar een ontwerp door de architect Fernand Keymeulen uit 1937. Aanvankelijk zes bouwlagen hoog, werd in 1938 tijdens de bouw nog een zevende bouwlaag toegevoegd. Het appartementsgebouw Roca is representatief voor de architectuur van Keymeulen uit de late jaren 1930, die het midden houdt tussen art deco en modernisme. Tot op heden kon slechts een beperkt aantal van zijn realisaties worden geïdentificeerd, alle uit de jaren 1936 tot 1939.

De lijstgevel heeft een parement uit gele baksteen in tegelverband, met gebruik van witte natuursteen voor de erkers en de omlijstingen, arduin voor de pui en marmer voor de deuromlijsting. Asymmetrisch van opzet legt de gevelcompositie de klemtoon op de brede zijtravee, die wordt gemarkeerd door gestapelde driezijdige erkers met bloembakken. Daarnaast geeft een slanke oplopende erker met een rondbogige bekroning, metalen schrijnwerk en rood martelé-glas het trappenhuis aan. De toegevoegde verdieping onderscheidt zich door een oculus en een vlaggenmast. Het deur- en vensterschrijnwerk is vernieuwd.

Het gebouw telt zeven appartementen die telkens de volledige verdieping beslaan, verbonden door de traphal met lift. Op de vijf bovenverdiepingen bestaat de L-vormige plattegrond uit een suite van woon- en eetkamer, een keuken met terras, een meiden-, kinder-, bad- en slaapkamer. De gelijkvloerse flat boet aan ruimte in voor de conciërgewoning die deels in het souterrain is gesitueerd, terwijl de kleine bovenste flat slechts een woonkamer, een slaapkamer en een keuken omvat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#9273 en 18#9748.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Appartementsgebouw in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214886 (Geraadpleegd op 02-04-2020)