Winkelhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuizen

Beschrijving

Winkelhuizen in spiegelbeeld uit begin 20ste eeuw naar ontwerp van J. Wijnants. De panden werden in 1913 geregistreerd op het kadaster op de locatie van een ouder volume. De twee winkelhuizen sluiten aan bij het grotere eclectische winkelhuis van dezelfde ontwerper op nummer 5. In de gevels van nummer 5 en 9 is er een hardsteen ingebracht met inscriptie: "Jos. Wynants/ bouwkundige/ aannemer". Deze winkelhuizen zijn een getuige van de ontwikkeling van de Korenstraat als handelsstraat vanaf het eind van de 19de eeuw, als aansluiting op de stationsbuurt die toen tot ontwikkeling kwam. De panden werden recent gerenoveerd met de inbreng van nieuwe puien.

Bakstenen lijstgevels met hardstenen plint van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansarde dak. Trapgeveltjes in de uiterste traveeën en een uitgewerkte boogfries. De muuropeningen onder ijzeren I-lateien gesteund door hardstenen consooltjes zijn gevat in verdiepte rondboogvormige velden die afgezet zijn met geglazuurde tegels (verdwenen bij nummer 9). Baksteenmetselwerk met bewaarde opgelegde knipvoeg bij nummer 7. De winkelpuien en het schrijnwerk werden vernieuwd.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Bilzen, afdeling I (Bilzen), 1913/33.

Auteurs: Verwinnen, Katrien