erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
214889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214889

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd ontworpen in 1872 door timmerman J. Campers voor F.A. Balthazard. Het gaat om een eenvoudige woning, kenmerkend voor de burgerhuizen in de tweede helft van de 19de eeuw, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak tellend. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel heeft een houten kroonlijst op klossen en tandfries, en een hardstenen plint met twee betraliede keldergaten. Rechthoekige vensters, op de verdiepingen in een eenvoudige omlijsting. De begane grond is met een puilijst afgelijnd en is voorzien van imitatievoegen. Opvallend element is het fijne ijzerwerk, dat zowel voor het centrale balkon als voor de borstweringen van alle bovenvensters is gebruikt, en waarvan de hartvormige versieringen op de bouwtekening zijn aangeduid. Een latere, wellicht begin-20ste-eeuwse toevoeging, zijn de rolluikkasten met lambrekijnversiering, en het schrijnwerk van de benedenvensters.

Onder het balkon is een ijzeren plaatje van een verzekeringsmaatschappij aangebracht. Het is een medaillon met een afbeelding van de Schelde als liggende man en het opschrift "L'ESCAUT INSURANCE". Dit is de oudste Belgische verzekeringsmaatschappij, opgericht in 1821.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 2.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.