Burgerhuis in traditionele stijl

Beschrijving

Burgerhuis in traditionele stijl gebouwd in opdracht van Jos Niemans, naar een ontwerp door de architect Louis Michielsens uit 1948. Voor de bouw werd een neoclassicistische rijwoning gesloopt, te dateren in de jaren 1870-80. In 1949 volgde nog de bouw van een eenvoudig kindertuinhuis achteraan op het perceel. De woning Niemans is representatief voor het vroege naoorlogse oeuvre van Michielsens, wiens carrière vermoedelijk midden jaren 1930 van start ging, en die na 1959 niet meer actief lijkt te zijn geweest. Zijn veeleer conventionele realisaties waaronder vooral rijwoningen, landhuizen en kleinere flatgebouwen, van gematigd modern tot regionaal of traditionalistisch, hebben een decoratief karakter gemeen. De zorg voor decor en detaillering onderscheidt ook dit project van de verschraalde, gestandaardiseerde architectuurproductie uit de eerste naoorlogse jaren.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De statige lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen voor de eerste drie bouwlagen, en rood baksteenmetselwerk in halfsteens verband voor de bovenste verdieping, op een arduinen plint. Symmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op de bel-etage, die wordt gemarkeerd door een rechthoekige erker. Hierbij sluiten een balkon met ruitmotief op de gesloten borstwering aan, en rondbogige deurvensters met sluitsteen. Deze laatsten worden bekroond door vrij naturalistisch gebeeldhouwde portretkoppen, vermoedelijk een volwassen man of vrouw en twee kinderen, waarvan de beeldhouwer niet gekend is. Colonnettes omlijsten de ijzeren rondboogdeur met typisch eigentijds smeedwerk, bestaand uit een sierlijk radiaal motief tegen een ruitpatroon met sterren; ook de houten garagepoort met rozetten in de casementen is bewaard, evenals de smeedijzeren vensterleuningen.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning met een centrale traphal. Inkomhal en garage, kantoor en 'studiekamer' nemen de begane grond in, met een opgelegde schuilkelder in de ondergrond. De ruime 'living room' deelt de bel-etage met de eetkamer, de keuken en de office. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich telkens drie slaapkamers, waarvan één bestemd voor de meid, en een badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#25175 en 26155.