Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze drie neoclassicistische burgerhuizen werden rond 1872 gebouwd door de aannemer Felix Claes, wonende in de Louizastraat 28. De drie woningen zijn gelegen vlakbij de Louizastraat, waar Claes in dezelfde bouwaanvraag ook de toelating vraagt een samenstel van twee woningen te realiseren op nummers 45-47; enkel nummer 45 is daar nog bewaard. Een architect wordt in het bouwdossier niet vermeld. Eén van deze drie woningen (nummer 32 in 1877) betrok Claes vervolgens zelf.

De drie woningen in de Britselei tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, en beantwoorden daarmee aan de standaard afmetingen van de burgerhuizen in Antwerpen in de tweede helft van de 19de eeuw. Ook de gevelafwerking beantwoordt aan de toenmalige standaarden, met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond en accent op de centrale travee met balkons en extra versiering zoals op de sluitstukken boven vensteropeningen. De drie gevels zijn verzorgd en gelijkaardig; nummers 30 en 36 kregen zelfs een identieke afwerking, waarin de typerende elementen het fijne ijzerwerk van balkons, borstwering en kelderopeningen is en de opvallend brede omlijsting van de bovenvensters, met centraal een mooi uitgewerkte sleutel. Bij nummer 30 werd de voordeur in de jaren 1920 vervangen; het is nu een ijzeren deur in ajourwerk. Bij nummer 36 werden begin 20ste eeuw rolluikkasten met lambrekijnversiering toegevoegd, wellicht gelijktijdig met de vervanging van een deel van het schrijnwerk, onder meer het bovenlicht van de deur met ronde roedeverdeling.

Nummer 32 is in dezelfde trant ontworpen, maar met andere details. Zo is hier de centrale travee risaliterend uitgewerkt, eindigend met vier consoles die de kroonlijst ondersteunen. Later werd aan deze woning een houten erker met afgeronde hoeken en fraai ijzeren balkon toegevoegd, en werd de deur vervangen door een ijzeren exemplaar in ajourwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 852.