Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1872 gebouwd voor Frans Picat-Geeraerts, een pruikenmaker wonende in Antwerpen. Er werd geen bouwdossier in het stadsarchief gevonden voor deze woning.

Met zijn drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, behoort de woning tot de standaard bouwtypologie van deze periode in de 19de-eeuwse wijken van Antwerpen. Ook de witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel behoort tot de meest gangbare eind-19de-eeuwse afwerking, met hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen en regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen met gaaf bewaard schrijnwerk. Het accent op de linker deurtravee, die licht risaliterend is uitgewerkt en voorzien van een balkon met ijzeren leuning, is eerder atypisch. De rijke aankleding van de begane grond met diamantkoppen en bossage, de geprofileerde versiering van de keldergaten en de versierde sluitstenen van de muuropeningen, zijn toevoegingen van 1908 naar een ontwerp van Ferdinand Dermond voor eigenaar F. Van Straeten.

Op de lijst tussen eerste en tweede bouwlaag is een klein Mariabeeldje geplaatst.

• Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Antwerpen, 4de afdeling Sectie D, mutatieschets 1873/26, artikel 2472.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 678.