erfgoedobject

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
214899
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214899

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit samenstel van twee identieke, spiegelende burgerwoningen werd rond 1876 gebouwd voor rekening van C. De Houwer. Het bouwdossier vermeldt geen bouwmeester of architect.

Beide woningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, en beantwoorden daarmee aan de standaard afmetingen van de burgerhuizen in Antwerpen in de tweede helft van de 19de eeuw. Ook de horizontale ritmering in de gevel, met de houten kroonlijst, de hardstenen plint, de kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, en het accent op de centrale travee met balkons, zijn elementen die we bij het neoclassicistische burgerhuis in Antwerpen standaard terugvinden. Atypisch evenwel zijn de segmentbogige muuropeningen; meestal wordt voor rechthoekige muuropeningen gekozen. De vensters en deuren zijn in geprofileerde omlijstingen gevat, op de verdiepingen met versierde sluitstukken; op de eerste verdieping een balkon en borstweringen met balustrade, op de bovenverdieping een balkon met fijne ijzeren leuning. Schrijnwerk vervangen; nummer 74 deels vervlakt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1876 # 401.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214899 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.