erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
214904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214904
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1867 gebouwd voor Petrus Hessels-De Corte, wonende in de Dambruggestraat 92. Op dat moment zijn de gronden op de voormalige vesten net verkaveld; dit is één van de eerste woningen die op de Italiëlei werd gebouwd. Het is een woning die de burgerlijke architectuurstandaarden van die tijd volgt, en een gaaf voorbeeld is van de doorsnee bebouwing die in de jaren 1860 en 1870 op de leien werd gebouwd. Ook de indeling van de woning is typisch voor de stadswoning in deze periode: enkelhuis met rechts een gang uitgevende op een enfilade van twee kamers; in de lagere achterbouw keuken, wasplaats en toiletten.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel die klassiek is afgewerkt. Houten kroonlijst op klossen met daaronder in elke travee een verdiept muurveld; hardstenen plint. Regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen in eenvoudige omlijstingen, imitatievoegen op de begane grond, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, accent op de centrale travee door het balkon met fijne ijzeren leuning. Bewaard houtwerk.

  • Archief van het kadaster, kadastrale legger, Antwerpen, 2de afdeling Sectie B, mutatieschets 1868/11, artikel 2010.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1867 # 572.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214904 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.