erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID: 214906   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214906

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012

Beschrijving

Kapel gelegen op de hoek van de Guido Gezellestraat en de Devlemincklaan, deel uitmakend van de zogenaamde "weg-om", een ommegang van circa 5 kilometer, vertrekkend van aan de Basiliek in zuidwestelijke richting, lopend door het oorspronkelijke kouterland van Sint-Waltrudis die rond 650 haar Halse domein schonk aan de door haar gestichte abdij te Bergen. De weg-om behoort bij de oudste processiewegen van het land: geschreven vermeldingen van de "weg-om" zijn bewaard vanaf 1335, en op alle oude kaarten komt hij voor. De weg loopt langs velden en weilanden, gedeeltelijk tussen hagen, grotendeels op het gehucht Elbeek. Talrijke kapellen werden langs deze ommegang gebouwd. Ze dateren uit de 18de tot de 20ste eeuw, of hergebruiken een oudere steen. De oudere kapellen werden meestal opgericht door buurtbewoners, terwijl de recentere vaak werden gebouwd door Halse verenigingen. De oudste kapellen bevinden zich in de Elbeekstraat en de Beertsestraat. De meeste kapellen zijn gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

Kapel opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog, op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder arduinen zadeldak. Neogotisch uitgewerkte puntgevel met drielobmotief waarin opschrift "Hommage/ à/ N.D. de Lourdes/ Hulde aan/ O.L.Vrouw van Lourdes/ année 1916 jaar". Bekronend hardstenen kruis en schouderstukken. Opengewerkte ijzeren deur met neogotische motieven die toegang geeft tot een interieur met mijtergewelf en hardstenen altaar; plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

  • De weg-om te Halle. Wandelbrochure, Halle, s.d.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214906 (Geraadpleegd op 25-02-2020)