Teksten van Neoclassicistisch herenhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214907

Neoclassicistisch herenhuis ()

Deze statige neoclassicistische herenwoning werd gebouwd rond 1871 voor E.P.J. Sanders naar een ontwerp van architecten vader Heliodore en zoon Edmond Leclef. Beide architecten waren zeer actief op de Frankrijklei, waar ze voor talrijke klanten burger- en herenwoningen bouwden in de strenge, neoclassicistische bouwstijl die toen gangbaar was. Deze herenwoning, met vijf traveeën en drie bouwlagen en de met een balkon geaccentueerde centrale traveeën, is een goed voorbeeld van het type herenwoning dat op de Frankrijklei werd gebouwd voor de toenmalige rijke handelsburgerij. De woning maakt deel uit van een reeks oorspronkelijke neoclassicistische panden die grotendeels bewaard zijn tussen nummer 107 en 127, wat één van de meest authentieke stukken is op de leien. De hardstenen pui die in het interbellum werd aangebracht op de begane grond is gesigneerd door architect "H. VAN DE VEERDONK".

De bovengevel van de woning is voorzien van de oorspronkelijke gevelafwerking, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Houten kroonlijst op klossen en gekoppelde modillons, en hardstenen kordonlijsten ritmeren de gevel. Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, die wat betreft de drie centrale traveeën door versierde sleutels zijn geaccentueerd. Extra versiering van het centrale gedeelte door doorlopende balkons met fijne ijzeren leuning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 70.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2013: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/144367 (geraadpleegd op ).


Herenhuizen in neoclassicistische stijl (107-111, 123-127) ()

Bewaarde herenhuizen in neoclassicistische stijl, uit tweede helft 19de eeuw, behorend tot de oorspronkelijke bebouwing van de zogenaamde Leien. Brede bepleisterde en beschilderde lijstgevels van vier à vijf traveeën en drie soms vier bouwlagen met enkelhuisopstand. Nummer 109 met benadrukte ingangstravee en rondboogdeur, voorts overwegend horizontaliserende elementen zoals geblokte begane grond, doorlopende kordons en brede balkons, nummers 123 en 125 met erker. Rechthoekige vensters en deuren, op bovenverdieping in geriemde omlijsting, vaak met bewerkte sleutels. Nummer 127 met verbouwde gelijkvloerse verdieping (zie winkelfunctie).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142732 (geraadpleegd op ).