Teksten van Neoclassicistische burgerwoning

Neoclassicistische burgerwoning ()

Deze neoclassicistische burgerwoning werd gebouwd rond 1869 samen met de naastgelegen woning op nummer 123 in opdracht van Philippus Jacobus De Wolf, een Antwerpse rentenier wonende in de Rue de l’Hôpital 7 in Antwerpen. De geveltekening in het bouwdossier is ondertekend door een ontwerper, van wie de naam niet kon ontcijferd worden. In 1908 werden de vensteropeningen van de bovenverdieping verhoogd, een verbouwing uitgevoerd door architect Romain Smets voor weduwe Maquinay-Huysmans. Architect G. Thielens realiseerde rond 1927 een verbouwing van de woning voor eigenaar notaris Maurice Van Zeebroek, die de woning op dat moment verhuurt. De verbouwing behelst onder meer een extra bovenverdieping, een erker en een nieuw, homogeen parement.

De burgerwoning telt drie traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking. De lijstgevel is bepleisterd en beschilderd en afgewerkt door een hardstenen plint met betraliede kelderopeningen en een houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen in eenvoudige omlijstingen met oren, en op de bel-etage en boven de erker met sluitsteen en eenvoudige rank. Centrale erker op consoles, met rankversiering op de borstwering. De bovenvensters kregen bij de verbouwing in 1927 ijzeren borstweringen. Vervangen schrijnwerk.

In de tuin is een eclectisch koetshuis met paardenstal aanwezig, met een torentje op het dak. Dergelijke constructies dateren doorgaans van kort na 1900. Dit koetshuis was te bereiken via een doorgang uitkomende in de Maria-Henriëttalei.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1868 # 382, 1908 # 1574, 1927 # 26350, 18 # 10639.
  • Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Antwerpen, Afdeling 10, Sectie K, mutatieschets 1869/75, artikel 947.

Auteurs:  Hooft, Elise

Neoclassicistische herenwoningen (107-113, 121-127) ()

Bewaarde herenhuizen in neoclassicistische stijl, uit tweede helft 19de eeuw, behorend tot de oorspronkelijke bebouwing van de zogenaamde Leien. Brede bepleisterde en beschilderde lijstgevels van vier à vijf traveeën en drie soms vier bouwlagen met enkelhuisopstand. Nummer 109 met benadrukte ingangstravee en rondboogdeur, voorts overwegend horizontaliserende elementen zoals geblokte begane grond, doorlopende kordons en brede balkons, nrs. 123 en 125 met erker. Rechthoekige vensters en deuren, op bovenverdieping in geriemde omlijsting, vaak met bewerkte sleutels. Nummer 127 met verbouwde gelijkvloerse verdieping (zie winkelfunctie).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita