erfgoedobject

Pijlerkapel

bouwkundig element
ID: 214923   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214923

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012

Beschrijving

Pijlerkapel,deel uitmakend van de zogenaamde "weg-om", een ommegang van circa 5 kilometer, vertrekkend van aan de Basiliek in zuidwestelijke richting, lopend door het oorspronkelijke kouterland van Sint-Waltrudis die rond 650 haar Halse domein schonk aan de door haar gestichte abdij te Bergen. De weg-om behoort bij de oudste processiewegen van het land: geschreven vermeldingen van de "weg-om" zijn bewaard vanaf 1335, en op alle oude kaarten komt hij voor. De weg loopt langs velden en weilanden, gedeeltelijk tussen hagen, grotendeels op het gehucht Elbeek. Talrijke kapellen werden langs deze ommegang gebouwd. Ze dateren uit de 18de tot de 20ste eeuw, of hergebruiken een oudere steen. De oudere kapellen werden meestal opgericht door buurtbewoners, terwijl de recentere vaak werden gebouwd door Halse verenigingen. De oudste kapellen bevinden zich in de Elbeekstraat en de Beertsestraat. De meeste kapellen zijn gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

Achterin gelegen, deels met klimop begroeide natuurstenen pijlerkapel uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Puntgevel voorzien van een spitsboognis in hardstenen omlijsting met onderaan opschrift: "Priez pour les fondateurs DR – BD". Neogotisch uitgewerkt ijzeren hekje en blauw-wit betegeld interieur met tongewelf en beeld van de Zwarte Madonna van Halle.

  • De weg-om te Halle. Wandelbrochure, Halle, s.d.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pijlerkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214923 (Geraadpleegd op 06-04-2020)