Ensemble van drie burgerhuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Nijsstraat
Locatie Nijsstraat 14-16, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 (geografische inventarisatie: 01-01-2012 - 31-12-2012).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ensemble van drie burgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Ensemble van drie burgerwoningen, zie bewaard bouwplan van 1912, als geheel ontworpen door architect Triphon De Smet (Temse, later stadsarchitect van Aalst) voor de heren Louis Van Cleemput en Van Himst.

Eén van de eerste realisaties in de Nijsstraat, die samen met de Grote Kaai (huidige Wilfordkaai) en Consciencestraat getrokken werd na de demping van het molenwater en de rechttrekking van de kaaien tussen 1908 en 1911. Zeer verzorgd eclectisch geheel met traditionele inslag, bestaande uit een centraal dubbelhuis van twee bouwlagen met zijdelings flankerende hoger opgaande enkelhuizen van drie bouwlagenonder een doorlopend pseudomansardedak (kunstleien) met twee oeils-de-boeuf. Gevels geritmeerd door hoeklisenen en uitkragende steek- en rondbogige bogenlijsten, bij het centrale pand aanzettend op geprofileerde consoles, boven de bovenvensters.

Geveleinde gemarkeerd door verspringende houten kroonlijst met klossen op fijn uitgesneden uitgelengde modillons.

Parament van rode baksteen, verrijkt met (imitatie?)-natuursteen verwerkt in banden, en diamantkopvormige neg- en hoekblokken. Hoge plint in blauwe hardsteen op de begane grond overgaand in een lekdrempelversiering met gestileerde art-decogetinte motieven.

Centraal, korfbogige voordeur gevat in een geprofileerde omlijsting met de letters "CVH", verwijzend naar de bouwheren, verwerkt in een siersluitsteen onder een rond bovenlicht met druiplijst. Rechthoekige voordeur in de buitenste panden.

Tot slot, rechthoekige en steekboogvormige vensters; oorspronkelijk schrijnwerk met kleinhouten in bovenlicht bij nr. 16; overig nagemaakt naar vroeger model.

  • Gemeentearchief Temse, Modern Archief, 874.1 Bouwplannen 1912/13.

Bron: -

Auteurs: Duchêne, Helena

Datum tekst: 2012

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.