erfgoedobject

Samenstel van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
214927
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214927

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van drie enkelhuizen. Opgetrokken in het eerste kwart van 20ste eeuw in de Nijsstraat, die samen met de Grote Kaai (huidige Wilfordkaai) en Consciencestraat getrokken werd na de demping van het molenwater en de rechttrekking van de kaaien tussen 1908 en 1911.

Drie enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen, waarvan nummer 18 en nummer 22 met hoger oplopende deurtravee, onder doorlopend kunstleien mansardedak met centraal twee oeils-de-boeuf en dakvenster.

Stilistisch als één geheel in eclectische stijl ontworpen met decoratieve elementen onder meer ontleend aan de art nouveau (zie hoefijzervormige bovenvensters).

Hoofdgestel afgelijnd door houten kroonlijst op uitgelengde modillons boven bogenlijst op consooltjes.

Zeer kleurrijk gevelontwerp. Speels gebruik van rode baksteen afgewisseld met geel geglazuurde baksteen voor banden, ontlastingsbogen en decoratief metselwerk in de borstwering. Hardstenen plint. Deels behouden schrijnwerk met bovenlichten en kleinhouten.


Bron     : -
Auteurs :  Duchêne, Helena
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214927 (Geraadpleegd op )