Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Wilfordkaai
Locatie Wilfordkaai 29, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 (geografische inventarisatie: 01-01-2012 - 31-12-2012).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis in de rij, met traditionele opbouw van twee bouwlagen en traveeën onder pseudomansardedak, uit de jaren 1920 (zie bewaarde prentbriefkaarten).

Gebouwd op een terrein, vroeger gekend als de Grote Kaai, dat tussen 1908 en 1911 gewonnen werd na de demping van het molenwater, horende bij de Watermolen (thans Wilfordkaai 23).

Burgerhuis uitgewerkt als een baksteenbouw verfijnd met decoratieve elementen in (imitatie?)-natuursteen verwerkt in voluten, negblokken, vlakken, sierconsoles en dergelijke.

Bredere venstertravee rechts op de bel-etage gedomineerd door een halfronde erker gedragen door een schelpvormige console met fraai gesculpteerde balustrade die hoger oploopt in een klokgevel met voluten en bekronend sierelement (siervaas).

Voordeur voorzien van een spiegelboogvormig bovenlicht onder dito druiplijst, waarvan de sierlijke vorm hernomen is in het boven- en dakvenster in het zijrisaliet.

Houtwerk in laatste kwart van 20ste eeuw jammer genoeg vervangen door schrijnwerk in kunstmateriaal dat afwijkt van het oorspronkelijke model.

  • DE CUYPER F., Temse graag gezien, Temse, 2006, p. 40, 42.

Bron: -

Auteurs: Duchêne, Helena

Datum tekst: 2012

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.