erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 214929   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214929

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis in de rij, met traditionele opbouw van twee bouwlagen en traveeën onder pseudomansardedak, uit de jaren 1920 (zie bewaarde prentbriefkaarten).

Gebouwd op een terrein, vroeger gekend als de Grote Kaai, dat tussen 1908 en 1911 gewonnen werd na de demping van het molenwater, horende bij de Watermolen (thans Wilfordkaai 23).

Burgerhuis uitgewerkt als een baksteenbouw verfijnd met decoratieve elementen in (imitatie?)-natuursteen verwerkt in voluten, negblokken, vlakken, sierconsoles en dergelijke.

Bredere venstertravee rechts op de bel-etage gedomineerd door een halfronde erker gedragen door een schelpvormige console met fraai gesculpteerde balustrade die hoger oploopt in een klokgevel met voluten en bekronend sierelement (siervaas).

Voordeur voorzien van een spiegelboogvormig bovenlicht onder dito druiplijst, waarvan de sierlijke vorm hernomen is in het boven- en dakvenster in het zijrisaliet.

Houtwerk in laatste kwart van 20ste eeuw jammer genoeg vervangen door schrijnwerk in kunstmateriaal dat afwijkt van het oorspronkelijke model.

  • DE CUYPER F., Temse graag gezien, Temse, 2006, p. 40, 42.

Bron     : -
Auteurs :  Duchêne, Helena
Datum  : 2012


Relaties

  • Is deel van
    Temse
    Temse (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214929 (Geraadpleegd op 23-09-2019)