erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID: 21493   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21493

Beschrijving

Boerenburgerhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Breed bakstenen gebouw, gecementeerd en witgekalkt. De eerste drie traveeën der begane grond worden thans ingenomen door een recente winkelpui. Voorts getoogde vensters met beschilderde lekdrempels en een steekboogpoort (rechts).

In achterbouw, palend aan de Kogelstraat: de voormalige bakkerij en mechanische maalderij Koelen, ontstaan einde 19de eeuw, met uitbreiding begin 20ste eeuw (motormolen met ruwoliemotor in 1904).

De bakkerij, waarbij vroeger stallingen hoorden, was gelegen links van de zich achter het woonhuis bevindende binnenkoer (vroegere mesthof): kelderverdieping + twee bouwlagen onder lessenaarsdak (mechanische pannen); in de kelderverdieping, evenals in de aan de Kogelstraat palende stallen, werden de plafonds uitgevoerd door middel van bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken; op de andere bouwlaag werd een houten binnenconstructie aangewend. De vroegere maalderij bevindt zich achteraan de binnenkoer, en paalt volledig aan de Kogelstraat: drie bouwlagen, drie traveeën (zijde Kogelstraat) onder zadeldak (mechanische pannen), met kleine getoogde openingen; de binnenconstructie werd in hout uitgevoerd (soms verstevigd met ijzeren I-balken), en is in de muur verankerd door middel van kleine rechte muurankers. Technische installatie is ontmanteld, doch sporen van de drijfassen zijn nog merkbaar.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21493 (Geraadpleegd op 23-08-2019)