erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
214934
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214934

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis in de rij, volgens bewaard bouwplan van 1925 gebouwd door de juffrouwen Vermijlen naar ontwerp van bouwmeester Albert De Smet (Temse).

Sluit het nog bewaarde bouwblok van zeven woningen uit de jaren 1920 en begin 1930 af, dat gebouwd werd op de Grote Kaai, een terrein dat aangelegd werd na de demping van het molenwater tussen 1908 en 1911. Stijlvol enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak. Zeer herkenbare eclectische woning uit de jaren 1920 met traditionele opbouw gemarkeerd door een bredere rechtertravee met driezijdige erker op de bel-etage onder een bekronende puntgeveltop met drielicht.

Kwalitatieve donkerbruine baksteenbouw verrijkt met blauwe hardsteen voor plint en met (imitatie?)-natuursteen als bekleding van de pui en voor decoratieve elementen zoals de met maskerkoppen versierde consoles, de vensteromlijstingen van de erker, de balustrade, het hoofdgestel met vaasmotief, griffioenen en puntgeveltopversiering.

Rechthoekige voordeur voorzien van fraai smeedwerk in beglaasde deurvleugels en bovenlicht. Dito vensters met vernieuwd schrijnwerk.

  • Gemeentearchief Temse, Modern Archief, 874.1 Bouwplannen 1925/25.

Bron     : -
Auteurs :  Duchêne, Helena
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214934 (Geraadpleegd op )