Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Wilfordkaai
Locatie Wilfordkaai 34, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 (geografische inventarisatie: 01-01-2012 - 31-12-2012).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis in de rij, volgens bewaard bouwplan van 1925 gebouwd door de juffrouwen Vermijlen naar ontwerp van bouwmeester Alb. De Smet (Temse).

Sluit het nog bewaarde bouwblok van zeven woningen uit de jaren 1920 en begin 1930 af, dat gebouwd werd op de Grote Kaai, een terrein dat aangelegd werd na de demping van het molenwater tussen 1908 en 1911. Stijlvol enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak. Zeer herkenbare eclectische woning uit de jaren 1920 met traditionele opbouw gemarkeerd door een bredere rechtertravee met driezijdige erker op de bel-etage onder een bekronende puntgeveltop met drielicht.

Kwalitatieve donkerbruine baksteenbouw verrijkt met blauwe hardsteen voor plint en met (imitatie?)-natuursteen als bekleding van de pui en voor decoratieve elementen zoals de met maskerkoppen versierde consoles, de vensteromlijstingen van de erker, de balustrade, het hoofdgestel met vaasmotief, griffioenen en puntgeveltopversiering.

Rechthoekige voordeur voorzien van fraai smeedwerk in beglaasde deurvleugels en bovenlicht. Dito vensters met vernieuwd schrijnwerk.

  • Gemeentearchief Temse, Modern Archief, 874.1 Bouwplannen 1925/25.

Bron: -

Auteurs: Duchêne, Helena

Datum tekst: 2012

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.