Landhuis naar ontwerp van Jan Rebel

Beschrijving

Romantisch vormgegeven landhuis uit 1951 uitgevoerd in een regionalistische stijl met cottage-invloeden ontworpen door de Nederlandse architect Jan Rebel, waarschijnlijk in samenwerking met zijn medewerker Adam van Vliet, in opdracht van dokter H. Hermans. De villa is omgeven door een grote tuin.

Het landhuis is het enige gekend ontwerp van deze architect in Vlaanderen en de woning is bovendien een zeer gaaf bewaard voorbeeld van zijn werk, waarbij eveneens de interieurelementen van zijn hand bewaard zijn. In Nederland zijn zes van de huizen naar ontwerp van Jan Rebel beschermd als gemeentelijk monument en drie als rijksmonument. Volgens de huidige eigenaar zou de woning geïnspireerd zijn op het landhuis Kempenheem in Eindhoven van 1939, eveneens van de hand van Jan Rebel. De bouwheer liet zich door dit landhuis beïnvloeden om Rebel als architect te kiezen. De publicatie van het boek "Het bouwen van landhuizen naar werken van Jan Rebel", uitgeven in 1950 door zijn medewerker Adam van Vliet kan hierin ook een rol hebben gespeeld.

Door vergelijking van het oeuvre van de architect kunnen we afleiden dat het materiaalgebruik en de details van zowel het exterieur als het interieur van dit landhuis terugkomen in meerdere van zijn ontwerpen. Zo lijken de gevels van de woning te Genk ook sterk op een ontwerp van een landhuis te Eindhoven van 1939. Het is niet duidelijk of Jan Rebel de ontwerper was van het landhuis te Genk, daar hij nauw samenwerkte met Adam van Vliet in het architectenbureau "Jan Rebel". De plannen voor het huis in Genk zijn allen getekend met "Architecten bureau: Jan Rebel" en Rebel handtekende steeds de plannen als een soort van merknaam.

Kenmerkend voor het oeuvre van de architect en zijn bureau is de invloed van de Engelse cottage-stijl uit het interbellum, hierbij is er vaak een vrije groepering van de ruimten rond de inkomsthal, waarbij ook de relatie met de buitenomgeving een belangrijke rol speelt. Zo was de functionele oriëntatie van de woning zeer belangrijk; deze woning is zo georiënteerd dat de leefruimtes ten zuiden en westen gelegen zijn. Eerder uitzonderlijk voor deze periode werd de woning ontworpen voor een groot gezin met personeel en nog een inwonend kindermeisje.

Beschrijving

Onderkelderde bakstenen villa met een onregelmatig grondplan. De woning is opgebouwd uit witgeschilderde baksteen met een zwart geschilderde plint en zit vervat onder één doorlopend complex dak met tegelleien. Kenmerkend zijn het veelvuldig gebruik van (eiken-)hout, zijgevels met pseudovakwerk en muurvlechtingen en korfboogvormige muuropeningen met in het interieur schuine dagkanten en twee monumentale schouwen. Het schrijnwerk van ramen en deuren is vaak van staal gemaakt en zit vervat in houten kozijnen, vaak ook met glas-in-loodinvulling. Al het schrijnwerk is bewaard, evenals de houten luiken. De noordgevel heeft een driezijdige erker uitlopend op een balkon met smeedijzeren balustrade. Er werd veel aandacht besteed aan afwerkingsdetails; zo werden er ook smeedijzeren lantaarns en een deurbel ontworpen.

De ruimtes zijn gelegen rond een centrale trappenhal met op de begane grond de leefruimtes ten zuiden en westen en een keuken en een bureau ten noorden. Ten noordwesten is er een aangebouwde vleugel met een kinderkamer die uitloopt op een overdekt terras en ten noordoosten is er een aangebouwde garage. Op de verdieping bevinden zich vijf slaapkamers en twee badkamers en op de zolderverdieping nog eens twee kamers en een badkamer. Alle slaapkamers zijn voorzien van ingebouwde kasten.

Net zoals bij de meeste van de ontwerpen van dit architectenbureau werd het interieur mee ontworpen. De verschillende plannen voor interieurelementen zijn bewaard. Zo zijn er plannen voor de wandverlichting, de deuren en het hang- en sluitwerk en de vuurkorven van de haarden. In het interieur is ook veel (eiken-)hout verwerkt voor de deurtjes van uitgespaarde nissen in de muur, de lambriseringen, een eikenhouten trap, de balkenroosteringen, de parketvloeren en de deuren van de ingebouwde kasten. De vestiaire heeft een ingewerkte lavabo met daarrond antieke Delftse tegels, dit is ook in andere woningen ontworpen door Rebel terug te vinden.

De tuin werd ontworpen (ontwerper onbekend) samen met de woning en bestaat uit een gebogen oprijlaan vanop de Weg naar As tot aan de woning. De tuin is van de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur met ezelsrug. Het terras is gelegen ten westen tegen de woning met een ingewerkte halfronde vijver.

• Voorontwerpen en plannen van de woning in het bezit van de familie Hermans en het architectenbureau Jan Rebel.
  • HENSELMANS J. s.d.: De architectuur van het moderne landhuis, Amsterdam.
  • VAN VLIET A. 1950: Het bouwen van landhuizen naar werken van Jan Rebel, Amsterdam.