Eclectisch burgerhuis

Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Passendale
Straat Statiestraat
Locatie Statiestraat 105, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 (geografische inventarisatie: 01-01-2012 - 31-12-2012).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, kadastraal geregistreerd in 1924. Brouwerswoning van de erachter gelegen brouwerij. Opvallende, eclectisch getinte voorgevel met karakteristiek contrast tussen plaatselijke gele baksteen voor doorlopend metselwerk en grijze hardsteen voor plint, venster-, deur- en waterlijsten. Hoekrisalieten van twee traveeën breed onder wolfdaken, onder de dakgoot versierd met schrijnwerk volgens cottagestijl. Dakverdieping in de hoekrisalieten verlicht door classicerende Diocletiaanse ramen. Drie centrale traveeën met balkon op de eerste verdieping met thans verbouwde erker.

• Brugge, Archief van het kadaster, Staat 223, 1923-1924.

Auteurs: Debonne, Vincent