erfgoedobject

Brouwerswoning Schoofs

bouwkundig element
ID: 21494   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21494

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Schoofs
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalig brouwershuis, heden politiecommissariaat; de brouwerij lag op de plaats van het huis nummer 37. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond, bakstenen plint, afgelijnd door middel van een kalkstenen band boven de kalkstenen keldervensters. Rechthoekige vensters, licht getoogd op de halve verdieping, met kalkstenen lateien en lekdrempels; luiken op de benedenverdieping. Verzorgd houtwerk. Rechthoekige deur in geprofileerde kalkstenen omlijsting met neuten en bekronend hoofdgestel, aansluitend bij het neoclassicistisch type. Oorspronkelijke vleugeldeur met houten tussendorpel en bovenlicht met fraaie ijzeren tracering en opschrift "Francois Schoofs / Brasseur". Houten kroonlijst op klossen. Gelijkaardige achtergevel doch eenvoudige deur in vlakke kalkstenen omlijsting. Zijgevels met vlechtingen.

Links aanleunend tegen het woonhuis, stallingen en inrijpoort van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Blinde steekboogvensters en een laadvenster. Rondboogooort in vlakke kalkstenen omlijsting met imposten en vlakke sluitstenen.

De 18de-eeuwse dienstgebouwen onder zadeldaken met Vlaamse pannen, zijn gegroepeerd rondom een gesloten, geplaveid erf achter het woonhuis.

Ten noordwesten, stallingen en ten noordoosten, de dwarsschuur. Rechts van de dwarsschuur, in het verlengde en in de haakse vleugel, in kleine delen opgesplitste woonvertrekken en stallingen. Erfgevels in lichtblauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen op gepikte plint, meestal met verhoogde bakstenen stoel. De woonvertrekken rechts van de dwarsschuur zijn voorzien van een dubbel ankerbalkgebint. Rechthoekige muuropeningen in houten kozijnen. Bakstenen buitengevels.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

De inrijpoort en stallen links van het woonhuis zijn gesloopt, evenals de achterliggende dienstgebouwen.

Auteurs : Hooft, Elise
Datum: 22-11-2017

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Brouwerswoning Schoofs [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21494 (Geraadpleegd op 22-09-2019)