erfgoedobject

Pijlerkapel

bouwkundig element
ID: 214945   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214945

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012

Beschrijving

Deel uitmakend van de zogenaamde "weg-om", een ommegang van circa 5 kilometer, vertrekkend van aan de Basiliek in zuidwestelijke richting, lopend door het oorspronkelijke kouterland van Sint-Waltrudis die rond 650 haar Halse domein schonk aan de door haar gestichte abdij te Bergen. De weg-om behoort bij de oudste processiewegen van het land: geschreven vermeldingen van de "weg-om" zijn bewaard vanaf 1335, en op alle oude kaarten komt hij voor. De weg loopt langs velden en weilanden, gedeeltelijk tussen hagen, grotendeels op het gehucht Elbeek. Talrijke kapellen werden langs deze ommegang gebouwd. Ze dateren uit de 18de tot de 20ste eeuw, of hergebruiken een oudere steen. De oudere kapellen werden meestal opgericht door buurtbewoners, terwijl de recentere vaak werden gebouwd door Halse verenigingen. De oudste kapellen bevinden zich in de Elbeekstraat en de Beertsestraat. De meeste kapellen zijn gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

Hoge, beschilderde bakstenen pijlerkapel onder pannen zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; op de topografische kaart van Vandermaelen (1846-1854) is er nog geen kapel aanwezig maar wel op de militaire topografische kaart van 1870. Zwartgeschilderde plint. Interieur met gekruisigde Christus.

  • De weg-om te Halle. Wandelbrochure, Halle, s.d.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pijlerkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214945 (Geraadpleegd op 04-06-2020)