Boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 13, Diepenbeek (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met beschilderde voorgevelcementering op geschilderde plint. Muurankers tussen getoogde vensters op kalkstenen lekdrempels, oorspronkelijk beluikt op de eerste bouwlaag. Steekboogdeur met sierlijk bovenlicht en korfboogpoort.

Dienstgebouwen op L-vormige plattegrond achter het woonhuis: dwarsschuur van drie traveeën en lage varkensstal van vier traveeën in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder pannen zadeldaken.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Dorpsstraat

Dorpsstraat (Diepenbeek)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.