erfgoedobject

Toegangspaviljoen Sint-Annastrand

bouwkundig element
ID
214953
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214953

Juridische gevolgen

Beschrijving

Paviljoen ingeplant op de middenberm van de Gloriantlaan, ter hoogte van de kruising met de Thonetlaan, dat oorspronkelijk de toegang vormde tot het Sint-Annastrand. Dit druk bezochte recreatieoord op de Linkeroever, gelegen aan de Oosterweelbocht van de Schelde, werd in 1933 geopend na de inhuldiging van de eerste permanente oeververbindingen, de Sint-Annatunnel voor voetgangers en de Waaslandtunnel voor voertuigen. Een belangrijke aantrekkingspool van het Sint-Annastrand, waarvan Imalso de exploitatie in concessie had gegeven aan privé-uitbaters, was het openluchtzwembad, in 1935 gebouwd door het bouwbedrijf Constructor. In dezelfde periode werden langs het Scheldestrand cafés, restaurants en badinrichtingen met verkleedcabines opgetrokken, naast tal van weekendhuisjes. Een achttiende-eeuwse houten standerdmolen uit Kwaadmechelen, die plaats had moeten ruimen voor de aanleg van het Albertkanaal, vond hier in 1937 een nieuwe inplanting bovenop een horecapaviljoen.

Het in 1935 opgerichte paviljoen, dat mogelijk dienst deed als ticketbalie, verkooppunt of bewakingspost, maakte deel uit van de nieuwe toegangsweg tot het Sint-Annastrand. De vermoedelijke bouwheer was de stad Antwerpen. Opgetrokken uit baksteenmetselwerk, is het eenvoudige paviljoen vandaag witgeschilderd. De langgerekte constructie omvat één bouwlaag onder een overstekend schilddak (kunstleien). Afgerond aan de korte toegangszijde, is het paviljoen over een derde van de lengte opengewerkt voor een doorlopende raampartij, met wellicht nog het oorspronkelijke houten schrijnwerk.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toegangspaviljoen Sint-Annastrand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214953 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.