Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Deze vrijstaande burgerwoning werd rond 1924 gebouwd op een zeer ruim perceel voor rekening van Alfons Luyten-Laureys, een timmerman en handelaar uit Morkhoven.

De woning is opgetrokken in een eenvoudige cottagestijl, getypeerd door het pittoreske en verzorgde houtwerk in de voorgevel.

Rode baksteenbouw onder leien, gecombineerde bedaking. De woning telt twee bouwlagen, met tegen de zuid- en oostgevel een lage aanbouw. Rondbogige deuropening links; rechthoekige vensteropeningen. De voorgevel heeft een parement van rode baksteen met speklagen, op een hardstenen plint. Puntgevel geaccentueerd door een sterk uitgewerkt, fantasierijk windbord met topstuk, wat een typisch kenmerk is van de cottagestijl. Het balkon op de verdieping en het schrijnwerk met kleine houten roedeverdeling, heeft hetzelfde verfijnde karakter. Anno 2012 is de woning leegstaand.

• Kadasterarchief Antwerpen, Herentals, Morkhoven, mutatieschets 1924/6; artikel 491.