Oorlogsmonument Het Kind

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Het Kind

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument Het Kind

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Historisch overzicht

In 1961 werd in opdracht van de gemeente Wemmel een oorlogsmonument opgericht naar ontwerp van de uit Roemenië afkomstige beeldhouwer Idel Ianchelevici (1909-1994). Het monument, 'Het Kind' genaamd, herdenkt de gesneuvelde soldaten van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Idel Ianchelevici werd op 5 mei 1909 geboren in Roemenië. In 1928 emigreerde hij naar België en vestigde zich in Luik, waar hij zich toelegde op tekenen en beeldhouwen. Na zijn legerdienst in Roemenië schreef hij zich in aan de Academie voor Schone Kunsten van Luik, waar hij de eerste prijs beeldhouwen kreeg in 1933. Hetzelfde jaar verhuisde hij naar Brussel. Hij werkte mee aan het Roemeense paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel (1935) en exposeerde in binnen- en buitenland. In 1945 verkreeg Ianchelevici de Belgische nationaliteit. Ianchelevici vestigde zich in 1950 in Frankrijk en verbleef er tot aan zijn dood in 1994.

Ianchelevici's werk is expressief en krachtig, massa en vorm bepalen de compositie. Vanaf 1945, wanneer Ianchelevici begint te werken met steen en marmer, worden de vormen eenvoudiger: zijn figuren krijgen langgerekte en soepele ledematen, gezichten worden meer schematisch met meisjesachtige trekken.

Beschrijving

Op een vierkante sokkel van witte natuursteen geplaatst monument in de vorm van een naakte vrouw en kind, als uit een vierkante pijler ontstaan en als verdiept reliëf in brons gegoten. De vrouw, het hoofd ietwat weemoedig afgewend, zit met opgetrokken knieën en langgerekte, haast gestileerde ledematen verstrengeld achter een rechtopstaand kind dat zijn rechter been kruist voor het linker en wezenloos voor zich uit staart.

De natuurstenen sokkel draagt de opschriften "HET KIND/ L’ENFANT" en "AAN HEN DIE/ ONS VOLK/ DIENDEN/ 1914 1918/ 1940 1945" in beide landstalen.

• BAEKEN A. 1993: Strijd op de zeven Zillen. De slag bij Sint-Margriete-Houtem. Dinsdag 18 augustus 1914, s.l., Ripova.

Auteurs: Verloove, Claartje