Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Historiek

Het in 1951 ingehuldigde oorlogsgedenkteken van Buizingen werd ontworpen door beeldhouwer Firmin Vandewoude (1907-1994), die aan de Academie van Brussel studeerde bij schilder Constant Montald (1862-1944) en de beeldhouwers Egide Rombaux (1865-1942) en Paul Dubois (1859-1938). Vandewoude ontwierp monumentale beelden voor de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. Voor het kerkhof van Anderlecht maakte hij een epitaaf en twee grote reliëfs voor het dienstgebouw.

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken, gevormd door een in breuksteen als altaar opgebouwde, rechthoekige sokkel met hardstenen deksteen waarop een sobere, bronzen schaal met waakvlam tussen twee in bas-reliëf bewerkte monumentale hardstenen zuilen. Het altaar vermeldt het opschrift "'TUCHT/VREUGDE', 'GEDENK UW HELDEN/ 1914-1918/ +/ 1940-1945', 'STRIJDEN/LIJDEN'", de eerste en laatste opschriften verwijzend naar de voorstellingen op de linker en rechter zuil, enerzijds een man met paard en spade, een vrouw met kind, een meisje met boek en een jongen met bal onder een ster en een vredesduif, anderzijds een man met geweer, een vluchtende vrouw met baby en een treurende man onder de vernielingen van de oorlog, voorgesteld door een verwoeste muur, rookpluimen en een scheefgevallen kruis.

• DE MAESSCHALCK K., e.a., Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Brussel, Algemeen Rijksarchief, 2002.

Auteurs: Verloove, Claartje