Oorlogsmonument

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Halle
Deelgemeente Halle
Straat Parklaan
Locatie Parklaan zonder nummer, Halle (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 (geografische inventarisatie: 01-01-2012 - 31-12-2012).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Oorlogsmonument

Deze bescherming is geldig sinds 22-02-2013.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument in het stadspark

Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Historiek

Het in het stadspark van Halle opgerichte oorlogsgedenkteken werd ontworpen door architect J. (?) Pauwels en Marcel Rau (Brussel, 1886 – 1966), een klassiek beeldhouwer en ontwerper van medailles en geldstukken. Rau was zoon van architect Jules Rau (1854-1923), petekind van Victor Horta (1861-1947) en volgde van 1903 tot 1909 een opleiding beeldhouwkunst en architectuur aan de Academie van Brussel, waar hij leerling was van Charles Van der Stappen (1843-1910) en Paul Dubois (1859-1938). Hij behaalde in 1909 de Prijs van Rome en bezocht tal van Europese landen. In 1915 begon zijn 45 jaar lange loopbaan als inspecteur sierkunsten en architectuur in het kunstonderwijs. In 1945 werd hij lid van de Koninklijke Academie.

Rau realiseerde verschillende grafmonumenten op de begraafplaats van Elsene en kreeg meerdere officiële opdrachten, waaronder heel wat monumenten in het Brusselse en oorlogsgedenktekens na de Eerste Wereldoorlog, onder andere in Aalst, Halle, Ninove, Overijse, Vielsalm, Elsene, Oostende, Jamoigne en Thimister. Hiervoor werkte hij meermaals samen met de beeldhouwers Paul Dubois en Charles Samuel (1862-1939) en de Brusselse architect Georges Hendrickx (1890-1933). Decoratieve werken van hem zijn onder meer terug te vinden bij de Université libre de Bruxelles (ULB), het stadhuis van Charleroi en de Nationale Bank te Brussel. Hij ontwierp bustes en portretten, voornamelijk van kinderen en krachtige en evenwichtige beelden van mannelijke atleten. Hij realiseerde onder meer het monumentale beeld van Koning Albert ter gelegenheid van de 'Exposition de l'Eau' in Luik (1939). Ook tijdens de wereldtentoonstellingen te Brussel van 1935 en 1958 was werk van hem te zien.

Beschrijving

In een fraai plantsoen gelegen en in een klassieke vormentaal uitgewerkt oorlogsgedenkteken, gevormd door een licht gekromde hardstenen gedenkmuur met geprofileerde sokkel en een centrale, in brons uitgewerkte zittende vrouwenfiguur tussen twee uitlopende en met voluten bekroonde muurtjes waarin als spiegels in brons uitgewerkte gedenkplaten met de namen van gesneuvelde Hallenaren, onder de opschriften "AAN ONZE HELDEN"/ "A NOS HEROS". De zittende vrouwenfiguur, met opgeheven hoofd, gekroond en gekleed in een lang gewaad met fibula op de borst, houdt in de linkerhand een wapenschild met klauwende leeuw, symbool voor het vaderland, en in de rechterhand een gebroken zwaard en een lauwertak. Aan haar rechterknie staat het wapenschild van Halle. Op de achterzijde van het monument is centraal een krans in half-reliëf uitgewerkt, in Lodewijk XVI-stijl met eikenbladeren, strikken en linten versierd.

De oorspronkelijke bronzen naamplaten werden kort na 1945 verwijderd en vervangen door nieuwe om zowel de slachtoffers van de Eerste als de Tweede Wereldoorlog op het monument te herdenken. Later werd in het plantsoen voor het monument ook een liggende hardstenen gedenksteen aangebracht ter herinnering aan de strijders van 1830, en in 1970 – onder een sobere zerk - drie urnen met stoffelijke resten van Hallenaren die in de concentratiekampen van Dachau/Sonnenburg-Sachsenhausen, Flossenburg en Neuengamme omkwamen

  • DE MAESSCHALCK K., e.a., Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Brussel, Algemeen Rijksarchief, 2002.

Bron: -

Auteurs: Verloove, Claartje

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van Halle

Halle (Halle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.