erfgoedobject

Mariagrot

bouwkundig element
ID: 214978   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214978

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariagrot
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

In de eiken- en beukendreven op de grens van Bergom met het kasteeldomein de Merode op Westerlo, is een grote Mariagrot gelegen.

De grot werd opgericht in 1874 (zie bord in kapel), in een periode waarin dergelijke Mariagrotten zeer populair waren. Nadat Bernadette Soubirous in 1858 Maria had zien verschijnen in een grot te Lourdes, werd deze plaats in 1862 een officiƫle bedevaartsplaats. De Lourdesgrot, met onderin een ruimte voor kaarsen en bovenin een nis met Mariabeeld, werd in Vlaanderen talrijke keren in miniatuuruitvoering nagebouwd. De grot is anno 2012 nog steeds een populaire rustplaats voor wandelaars en fietsers.

De constructie in Bergom werd opgebouwd uit gemetselde steenbrokken, en is aan de achterzijde met aarde overdekt. De grot is met een fraai, ijzeren hek afgeschermd, met spijlen die versierd zijn met bloemen. In de grot, een koperen aflatenbord met tweetalig opschrift waaruit blijkt dat men aflaten kan verkrijgen door te bidden voor deze grot. In de beeldnis, een groot plaasteren Mariabeeld, wit en blauw geschilderd. IJzeren letters vormen het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS".


Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

  • Is deel van
    Bergom
    Herselt (Herselt)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Mariagrot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214978 (Geraadpleegd op 20-08-2019)