Betonnen brugjes over de Kleine Laak

Beschrijving

Alle woningen aan de zuidkant van de Grote Markt zijn met een brugje over de Kleine Laak op het einde van de lange tuinpercelen verbonden met de uitlopers van het als monument beschermde park van het Kasteel de Merode. Via de Rietstraat is de open ruimte tussen de bebouwing van het dorp en het kasteeldomein toegankelijk.

Tussen de talrijke ijzeren, vernieuwde brugjes, zijn een drietal oudere exemplaren bewaard. Er is het sierlijke ijzeren brugje op het einde van de tuin van de brouwerij, nabij het paviljoen. En verder zijn er twee betonnen brugjes op het einde van de tuinen van de woningen op nummers 52 en 59.

Het gaat om bruggen met een ijzeren, met beton overgoten loopvlak en leuningen in beton die boomstammen verbeelden. Dergelijke pseudo-houten bruggen maken deel uit van het standaard arsenaal aan sierbouwsels dat in 19de-eeuwse parken en tuinen in Engelse stijl terug te vinden is. De brug bij de tuin van 52 heeft vrij rechte pijlers; de brug bij nummer 59 heeft een grilliger vormgeving, met meer diagonale "stammen".