Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument, gedenkzuil

Beschrijving

Als gedenkzuil opgevat oorlogsgedenkteken, ingeplant in een klein (nu verhard) perkje dat van het openbaar domein is afgescheiden door een laag, smeedijzeren hekwerk.

Volledig in zandige kalksteen uitgewerkte, pinakelvormige, vierkante gedenkzuil met een ruw bekapte, geprofileerde basis, een schacht met verdiepte, spiegelboogvormige naamplaten onder halve rondbogen met blad- en bloemmotief, als torentjes met afzaten, tentdak en bolbekroning uitgewerkte hoekpilastertjes en een bekroning, gevormd door een zittende leeuw op een conische sokkel met inscriptie "AAN ONZE/ HELDEN" boven een in een cirkel ingeschreven Grieks kruis. Op het gedenkteken zijn tal van opschriften aangebracht: "1914 1918", de namen, geboortedatum, sterfdatum en -plaats van zes gesneuvelde militairen van de Eerste Wereldoorlog en de namen van drie militaire en drie burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, alle in gotisch schrift gebeiteld en de laatste op een hardstenen plaat die in 1945 tegen de sokkel van het gedenkteken geplaatst werd. Op de sokkel, links van de gedenkplaat, slechts gedeeltelijk leesbaar opschrift "E.S/ AR", verwijzend naar Edmond Serneels (Etterbeek, 1875-1934), die het oorlogsgedenkteken in 1919 ontwierp. Rechts de naam van de aannemer: "DETRY/ ENT.R".

• Onroerend erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/20000/23541.1, Oorlogsgedenkteken (VERLOOVE C., 2013).
  • Informatie meegedeeld door M. MATTHIJS (1 september 2014).

Auteurs: Verloove, Claartje