Appartementsgebouw naar ontwerp van Piet Cassiman

Beschrijving

Volgens de bouwaanvraag van 1959, gebouw met drie woongelegenheden naar ontwerp van architect Piet Cassiman (Gent). Een jaar later, in 1960, werd een appartement in de mansardeverdieping toegevoegd.

Opvallend materiaalgebruik: pui van grijze Noorse leisteen in onregelmatig verband, de zijpenanten van de bovenbouw zijn van baksteen, de penant tussen de brede venstertravee en de smalle rechter travee is van gele Noorse leisteen. Gevelordonnantie met horizontaal benadrukte begane grond en verticaal geaccentueerde bovenbouw. Origineel uitgewerkte ingangspartij naast vierdelig benedenvenster. De raampartij op de bovenverdieping is opgevat als vierlichten met metalen ramen met doorlopende natuurstenen stijlen over twee bouwlagen, oorspronkelijk gescheiden door glasal-platen op de borstwering. De metalen ramen zijn vervangen door ramen in kunststof.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1959/S/7.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1960/S/11.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen