Appartementsgebouw Trianon Residence

Beschrijving

Het appartementsgebouw in sobere art-decostijl op de hoek met de Patijntjestraat, is gebouwd naar ontwerp van Camiel Lefebvre (Gent) in 1939, de naam van de architect wordt vermeld op de pui naast de centrale inkomdeur. Hoekgebouw van zes bouwlagen onder plat dak, opgetrokken met een parement van rode baksteen met verdiepte horizontale voegen. De gevelordonnantie wordt gekarakteriseerd door horizontale vensterregisters, gevat tussen doorlopende simili cordons, en verticaal doorbroken door gecementeerde doorgetrokken penanten als aflijning van de uiterste traveeën en de hoektravee. De gevels worden afgelijnd door staande dakpannen. Interessante hoekoplossing met halfronde hoektravee voorzien van omlopende vensterregisters met driedelige ramen met betonnen tussenstijlen. De vrij gesloten gelijkvloerse verdieping met arduinen parement omvat de garagepoorten en toegangsdeuren met vernieuwd schrijnwerk. Licht vooruitspringende middenpartij in de Sportstraat, hoger oplopend in getoogd gecementeerd paneel met huisnaam "Trianon Residence" in art-decobelettering, de centrale rechthoekige beglaasde inkomdeur is gevat in een verdiepte omlijsting met gecementeerde afwerking. De rechthoekige vensters met behouden schrijnwerk hebben geglazuurde tegeldorpels.

De indeling omvat volgens het bouwplan twee ongeveer gelijke vrij ruime appartementen per verdieping, toegankelijk vanuit het centraal gelegen trappenhuis aan de achterzijde van het gebouw. In de afgeronde hoektravee was op de gelijkvloerse verdieping een fietsenstalling voorzien. De conciërgewoning bevond zich links achteraan naast het trappenhuis. De appartementen bevatten aan de straatzijde een doorlopende living en eetkamer met ernaast één kamer, de keuken is apart gelegen aan de achterzijde naast het trappenhuis en door een gang gescheiden van de andere ruimtes die naast de badkamer en de slaapkamer ook een meidenkamer bevatte. In de appartementen op de omlopende hoek met de Patijntjestraat is de living ondergebracht in de afgeronde hoektravee. De appartementen aan de linker zijde van het gebouw hebben een lichtschacht tussen de meidenkamer, de badkamer en een berging.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1939/S/15.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen