erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Robert Buysse

bouwkundig element
ID
214993
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214993

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen onder plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1937 naar ontwerp van architect Robert Buysse, ook de inscriptie in de arduinen plint vermeldt "Rob. Buysse arch. Gand/ G. De Gezelle entr. Gand". De flankerende panden nummers 181 en 185 zijn van dezelfde architect opgetrokken in een gelijkaardige stijl van decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme. Gevel met decoratief metselwerk van gele baksteen met dieperliggende horizontale voegen op een plint van blauwe hardsteen en bruine verticale dakpannen als gevelbeëindiging. Asymmetrische gevelordonnantie met op gelijkvloerse verdieping een liggend, rechthoekig venster, een rechthoekige deur en een rechthoekige garagepoort. De bovenverdieping met brede rechtertravee wordt geaccentueerd door een rechthoekige bakstenen erker met geprofileerde witgepleisterde dorpels en geprofileerde kroonlijst, en een klein balkon met ijzeren leuning aanleunend op de erker, de bovenste bouwlaag bevat twee liggende rechthoekige vensters. Dieperliggende rechthoekige vensters met houten schrijnwerk, arduinen dorpels en decoratieve getrapte dagkanten. Ingewerkte brievenbus onder het benedenvenster. De rechthoekige houten deur en garagepoort met getrapte dagkanten, is voorzien van gestructureerd glas met ijzeren deurrooster in ruitvormig patroon.

Volgens het bouwplan omvat de begane grond een woonkamer, de inkom en een garage, achter de vestiaire en de trap bevinden zich de eetkamer en keuken. Op de bovenverdiepingen bevinden zich aan de straatzijde twee slaapkamers.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/S/48.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van Robert Buysse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214993 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.