erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Franz Vandersmissen

bouwkundig element
ID
214997
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214997

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het onderkelderde rijhuis van drie bouwlagen onder plat dak is een ontwerp van architect Franz Vandersmissen (Gent) van 1937 en is gebouwd onder leiding van aannemer G. Geeraert, zoals ook vermeld in de arduinen plintstenen. Gevelbekleding van gele baksteen met contrasterende pui in blauwe hardsteen. Horizontaliserende gevelopbouw. Het opgaande metselwerk in halfsteensverband contrasteert met het stapelverband van de borstweringen onder de vensters. De begane grond bevat een rechthoekige garagepoort, een rechthoekige deur en een opvallend patrijspoortvenster met siersmeedwerk, eronder bevindt zich een keldergat. Onder het rond venster is de brievenbus ingewerkt. Rechts van de deur is een ijzeren voetenschraper voorzien en links een aansluiting voor een buitenkraantje. De bovenverdieping wordt op de bel-etage geaccentueerd door een rechthoekige bakstenen erker met doorlopende beglazing, afgelijnd door een witgeschilderde houten kroonlijst. Breed vensterregister met drielicht met simili tussenstijlen op de bovenste verdieping. Het schrijnwerk van de vensters is vernieuwd. De oorspronkelijke houten deur met verticale lichtstrook en siersmeedwerk is gevat in een geprofileerde arduinen omlijsting.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/S/25.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Bron     : -
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Franz Vandersmissen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214997 (Geraadpleegd op 12-04-2021)