Flatgebouw naar ontwerp van J.M. Joris

Beschrijving

Flatgebouw op de hoek met de Patijntjestraat, gebouwd naar een ontwerp van architect J.M. Joris (Gent), volgens bouwaanvraag van 1936 en 1937 (aanpassing van het plan), gesigneerd op de pui links boven de deur. Het smal beplant voortuintje aan de zijde van de Sportstraat is omheind met een laag muurtje met een buisleuning. Vrij ruim complex van vijf bouwlagen onder plat dak voorzien van dakappartement en dakterras (solarium), met karakteristieke afgekante hoektravee (living). Gecementeerde gevelafwerking op de bovenverdieping, pui met parement van arduin. Rechthoekige deuren en vensters, vernieuwd schrijnwerk.

Aan de zijde van de Sportstraat vertoont het gebouw een haast symmetrische gevelopbouw in spiegelbeeld, het centrale gedeelte met inkomdeur wordt geflankeerd door zijrisalieten (eetkamer). De vensters van de middenpartij zijn gegroepeerd in registers van respectievelijk vier en drie vensters (van de keuken) aan weerszij van panelen met roosters. De brede rechthoekige naar binnen gelegen beglaasde ingangsdeur is gevat in een witgepleisterde omlijsting en wordt geflankeerd door sierlijk uitgewerkte gebogen en belijnde pilasters.

Het appartementsgebouw is opgetrokken volgens een U-vormige plattegrond. Op de gelijkvloerse verdieping zijn dienstruimten ondergebracht en in het uiterst rechter gedeelte de woonruimte van de conciërge, aan de kant van de Patijntjestraat zijn drie garages. Per verdieping zijn twee appartementen van ongelijke grootte ondergebracht. Het grootste appartement bevindt zich in het hoekgedeelte, met een vestibule, een centrale hal en een parloir, de woonkamer is ingericht in de afgekante hoektravee met rechts aansluitend de eetkamer in de erkertravee, en de keuken, verder zijn er een badkamer en vier slaapkamers. Het kleinere appartement in het rechter gedeelte van het gebouw bevat kleinere ruimtes, met de eetkamer eveneens in de erkertravee en twee slaapkamers en een "chambrette". De bovenste bouwlaag ten slotte omvatte volgens het bouwplan een solarium: een dakappartement met wintertuin en een dakterras.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/S/38.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/S/3.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.
  • Architectuur in Gent: Art deco en Modernisme, laatst geraadpleegd online op 16 oktober 2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen