Hoekhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Beschrijving

Drie verdiepingen tellend hoekhuis met de Rijsenbergstraat onder plat dak, volgens bouwaanvraag van 1937 naar ontwerp van architect Robert Buysse, een gevelsteen boven de plint rechts naast de deur vermeldt "Rob. Buysse arche. Gand/ G. De Gezelle entr. Gand". Ook de panden nummer 181, 183 en 185 in de Sportstraat zijn van dezelfde architect opgetrokken in een gelijkaardige stijl van decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme.

Gevels van gele baksteen in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen op plint van breuksteen. Plastische gevelopbouw gemarkeerd door opvallend uitgebouwde afgeronde hoektravee met ingangspartij en erker over twee bouwlagen met brede omlopende vensterregisters, geflankeerd door balkonnetjes, en het geheel bekroond door een overstekende kroonlijst in simili. Vernieuwd schrijnwerk in de vensters. De rondboogvormige deur, voorafgegaan door een afgeronde stoep met drie treden, is gevat in een meervoudig geprofileerde arduinen omlijsting. De ijzeren deur, evenals de garagepoort, heeft gestructureerd glas aan de buitenzijde en glas in lood aan de binnenzijde en decoratief smeedwerk met florale motieven. De deur wordt geflankeerd door twee patrijspoortvensters met decoratief smeedwerk identiek aan het siersmeedwerk van de deur en de garagepoort. Onder het patrijspoortvenster ingewerkte brievenbus. Links van de deur, aan de kant van de Rijsenbergstraat, aansluiting voor een buitenkraantje en gemetste bloembak. Voortuintje in de Rijsenbergstraat met typische afscheiding van de straat door bakstenen muurtjes met ijzeren leuning.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/S/40.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Ellen Klompmaker, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen