Hoekpand naar ontwerp van Emile De Nil

Beschrijving

Het hoekpand met voormalig winkelhuis, gelegen op de hoek met de Duifhuisstraat, werd volgens het bouwplan van 1935 ontworpen door architect Emile De Nil (Gent). Het drie bouwlagen tellende en deels onderkelderde gebouw wordt afgedekt door een plat dak; rechts sluit nog een éénlaags woongedeelte aan. Het gevelparement bestaat uit geel bakstenen metselwerk met decoratieve accenten in rode baksteen, simili en cimorné (onderbouw en vroegere winkeldeur). Licht verspringende gevelvlakken en verschillend materiaalgebruik brengt reliëf en kleur in de modernistische baksteenarchitectuur met verwantschap aan het romantisch Kubisme. De gevelaflijning met staande dakpannen wordt aan de zijde van de Duifhuisstraat doorbroken door de hoger opgetrokken zijpenant met gebogen gevelafwerking met blinde oculus, voorzien van bevestigingselementen van een vlaggenmast. De hoekpenant aan de Sportstraat is afgerond en verfraaid met bakstenen motiefjes van twee horizontale balkjes. De kenmerkende afgeschuinde hoektravee wordt op de begane grond gedomineerd door de vroegere winkelpui met middeningang, de pui wordt afgelijnd door drie opeenvolgende uitspringende simili banden, de vroegere winkeldeur wordt geflankeerd door geblokte ronde pijlers in cimorné. Op de bovenverdieping wordt de afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door simili penanten. Aan de zijde van de Sportstraat wordt de licht uitspringende en hoger oplopende traptravee geaccentueerd door een ladderraam met geknikt raam met vernieuwd schrijnwerk en glas. De bewaarde ijzeren deur naar de rechter benedenwoning en naar de bovenwoningen is voorzien van een typisch gebogen licht met siersmeedwerk. Brede vensters op arduinen dorpels met behouden schrijnwerk en rolluiken op de gelijkvloerse verdieping en met vernieuwd houtwerk op de bovenverdiepingen. De benedenvensters hebben een bovenlicht met kleine roedeverdeling en gestructureerd geel glas.

Volgens het plan bij de bouwaanvraag heeft het benedenappartement twee slaapkamers, waarvan één in de éénlaagse aanbouw, en bevatten de twee bovenappartementen een woonkamer in de afgekante hoektravee met aansluitend een eetkamer met keuken, aan de andere zijde van de vestibule en de trapkoker bevindt zich de slaapkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/S/44.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Ellen Klompmaker , 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen