Burgerhuis naar ontwerp van André Claessens

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van architect André Claessens (Gent) van 1937. Bescheiden strakke woning in zakelijke baksteenarchitectuur met sober gevelparement van bruine baksteen in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen en pui bekleed met travertijn op een lage arduinen plint. Gevelbreed vensterregister onder rollaag op de bovenverdieping. Brede rechthoekige deur links. Vernieuwd schrijnwerk.

De plattegrond op het bouwplan is apart. De grote inkomdeur verleent toegang tot een gang en een garage, naast de deur bevindt zich een parloir. De gang leidt naar de centraal gelegen draaitrap achter de spreekkamer. Van uit het trappenhuis zijn de keuken en achtergelegen living-room toegankelijk. Op de bovenverdieping is aan de straatzijde een gevelbrede slaapkamer gelegen, tegenover de trap bevindt zich de badkamer met één afgeronde wand, de slaapkamer boven de living-room heeft een balkon boven de keuken.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/S/13.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen