Hoogspanningscabine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoogspanningscabine

Beschrijving

Gelegen tussen de nummers 318 en 320. Hoogspanningscabine gebouwd door de elektriciteitsdienst van de Stad Gent volgens de bouwplannen van 1936. Vermoedelijk één van de vele realisaties van architect Jan-Albert De Bondt voor de Gentse elektriciteitsmaatschappij in de jaren 1930.

Bakstenen parement op arduinen plint. Asymmetrische gevelopstand met verticaliserend accent gemarkeerd door een hoger opgetrokken uitspringend volume rechts met een overhoeks geplaatste middenas en geknikt ladderraam. Op gelijkvloerse verdieping drie ijzeren poorten onder doorlopende waterlijst van gewapend beton, de lagere poort rechts heeft boven de waterlijst een bovenlicht met geknikte glazen bouwstenen van Vera-Lux. IJzeren vensters met gestructureerd glas, eronder roosters in rood koper. Lijsten van gewapend beton. Gevelaflijning volgens bouwplan door middel van zwart verniste muurdeksels.

De gekoppelde linkse poorten geven toegang tot de transformators boven een afvoerput. De rechter deur geeft uit op een L-vormige ruimte met hoogspanningscellen met vermogenschakelaars. Een ijzeren spiltrap bevindt zich links achter de transformatorruimte.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/S/16.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.
  • Architectuur in Gent: Art deco en Modernisme, laatst geraadpleegd online op 16 oktober 2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen