Flatgebouw Residentie Owe

Beschrijving

Flatgebouw op de hoek met de Rijsenbergstraat, gesigneerd en gedateerd "J.M. Joris. Architecte 1947" op de pui, naar een ontwerp van 1946, volgens oorspronkelijk bouwplan vier bouwlagen boven souterrain, toevoeging van bovenste bouwlaag en dakverdieping aan het in opbouw zijnde appartementsgebouw in 1947. Het smal beplant voortuintje is aan de kant van de Rijsenbergstraat omheind met een buisleuning op een muurtje. Vrij ruim complex van vijf bouwlagen boven souterrain en achteruitspringende dakverdieping onder plat dak, met afgekante hoektravee. Parement van licht gele baksteen, pui met parement van arduin. Aan de zijde van de Sportstraat vertoont het gebouw een symmetrische gevelopbouw. De bovenbouw van drie traveeën is opgevat als een over de verdiepingen oplopende erker. De brede rechthoekige beglaasde ingangsdeur met rooster in art-decostijl is gevat in een verdiepte arduinen omlijsting. Rechthoekige deuren en vensters op arduinen dorpels, vernieuwd schrijnwerk.

Het appartementsgebouw is opgetrokken volgens een onregelmatige haast U-vormige plattegrond. In het souterrain zijn dienstruimten ondergebracht en in het uiterst rechter gedeelte de conciërgewoning, aan de kant van de Rijsenbergstraat zijn twee garages voorzien met tussenin een fietsenstalling. Per verdieping zijn twee ongelijke appartementen ondergebracht. Een uitgebouwde liftkoker is aangebracht tegen de achtergevel. De appartementen op de verhoogde begane grond zijn iets verschillend van de bovenappartementen door de plaats die de inkomhal inneemt, het appartement links van de inkomhal is kleiner. De bovenappartementen aan de kant van de Sportstraat, bevatten in de erkeruitbouw een salon, een eetplaats en een slaapkamer, en rechts ervan een tweede slaapkamer, erachter zijn de hal, een gang naar een klein terras, keuken en badkamer ingericht. De hoekappartementen (kant Rijsenbergstraat) bevatten vanaf de afgekante hoektravee het salon, de eetplaats en een slaapkamer, een keuken met terras en een tweede slaapkamer bevinden zich aan de achterzijde. Het inmiddels aangepast dakappartement heeft een dakterras.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1946/S/73.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1947/S/54.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Madelijn Corver, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen