erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl naar ontwerp van Ernest Snoeck

bouwkundig element
ID
215018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215018

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis met drie bouwlagen en plat dak, gesigneerd op een faiencetegeltje links van de deur "Er. Snoeck bouwkundige Warnefordstraat St. Amandsberg", volgens bouwaanvraag van 1937. De vormgeving behoort tot de art deco en vertoont verwantschap met de zogenaamde Bootstijl door de afgeronde erker, het balkon met buisleuningen en verwijzing naar de vlaggenmast. Het belendend pand nummer 396 is van dezelfde architect opgetrokken in dezelfde periode in een gelijkaardige stijl. Gele bakstenen gevel op arduinen plint onder verkropte houten kroonlijst. Smalle, licht uitspringende rechter deurtravee plastisch uitgewerkt met accentuerende bovenverdieping door een verdiept rondboogvormig ladderraam. Het ladderraam met glas-in-loodraampjes met voorstelling van drie paar vogels wordt door een betonnen tussenstijl (refererend aan een vlaggenmast) in twee delen verdeeld, volgens het bouwplan van badkamer en kinderkamer. Brede rechthoekige vensters met bewaard (?) schrijnwerk. De gebogen erker wordt op de bovenverdieping bekroond door een balkon met buisleuning. De licht inspringende portiek wordt aan beide zijden geflankeerd door bakstenen halfzuilen met zinken afdekking tot de hoogte van kleine zijlichten van de ingangsdeur, op de rechter zuil is een aansluiting voor een buitenkraantje voorzien. Links van de deur is in de plint een ijzeren voetenschraper ingewerkt.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/S/21.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Peter Brynart, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in art-decostijl naar ontwerp van Ernest Snoeck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.