erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Tony Lesseliers

bouwkundig element
ID
215020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215020

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van twee bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van architect Tony Lesseliers (Gent) van 1937, zie inscriptie op de sokkel van de erker. Bruine bakstenen gevel in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen op arduinen plint met twee keldergaten. Een opengewerkte attiek met ijzeren leuning tussen twee hoger oplopende penanten en geglazuurde dakpannen bekronen de gevel. Een brede gecementeerde gevelband lijnt de pui af. Rechthoekige vensters op arduinen dorpel met vernieuwd schrijnwerk, op de bovenverdieping in een rechthoekige erker. Rechthoekige glasdeur met ijzeren rooster. Rechts van de deur, boven de plint, aansluiting voor een buitenkraantje.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/S/38.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Madelijn Corver, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van Tony Lesseliers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.