Ensemble naar ontwerp van architect Th. Desmet

Beschrijving

Ensemble van twee rijhuizen naar ontwerp van architect Th. Desmet (Gent) van 1936, in een stijl aanleunend bij het romantisch kubisme. Op het bouwplan gesigneerd met stempel Th. Desmet-Sion. Twee aan elkaar gespiegelde woningen van twee bouwlagen hoog onder plat dak met doorlopende gele bakstenen gevel in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen op arduinen plint. Brede rechthoekige erkervormig uitspringende bovenverdieping oplopend in blinde attiek, afgeronde hoekpenanten met stapelverband en aansluitende balkons aan weerszij van de erker in de deur- en traptravee. Kenmerkende hoger oplopende afgeronde muurdammen, verdwenen aan de linkerzijde. De rechthoekige benedenvensters van de salon hebben opzij een horizontale roedeverdeling en worden afgedekt door een rollaag. Het schrijnwerk van de bovenvensters is vernieuwd. De omlopende vensters van de bovenbouw worden afgelijnd door een doorlopende gecementeerde band, op de hoek zijn betonnen tussenstijlen. De smalle deurtravee is op de bovenverdieping geopend met een liggend venster met één afgeronde zijde. De rondboogdeuren bewaren nog het typische schrijnwerk met ronde raampjes en ijzeren rooster.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/S/34.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Madelijn Corver, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen