erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van H. Van Laere

bouwkundig element
ID
215034
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215034

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1935 gebouwd naar ontwerp van architect H. Van Laere uit Gent in opdracht van Georges Van der Rol.

De lijstgevel heeft een parement van gele bakstenen, oorspronkelijk met verdiepte voegen, op een arduinen plint. Enkelhuis met een smalle linker deurtravee en een brede venstertravee aan de rechterzijde. De rechtertravee wordt geaccentueerd door een erker met afgeronde hoeken en bovenliggend balkon met bakstenen borstwering en smeedijzeren buisleuning.

Rechthoekige deur- en vensteropeningen met bewaard houten schrijnwerk op de gelijkvloerse verdieping. Deur van gestructureerd glas met smeedijzeren art-decotraliewerk. De boven- en zijlichten zijn eveneens ingevuld met gestructureerd glas. Rechts van de deuropening is de aansluiting voor een buitenkraantje en de originele, ingewerkte brievenbus bewaard. De linker- en rechtervleugel van het vierdelige raam op de gelijkvloerse verdieping zijn ingevuld met rechthoekig glas in lood. De originele houten rolluik werd bewaard.

De plattegrond is, volgens de bouwplannen, opgebouwd volgens een traditioneel schema. De kelder omvat een opslagplaats voor kolen en een provisieruimte. Op de gelijkvloerse verdieping worden de inkomhal en het trappenhuis geflankeerd door het salon en de eetplaats, met achterliggende veranda. Links van het overdekte terras en de koer, bevinden zich vervolgens de keuken, het schotelhuis, de berging en het toilet. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers, een badkamer, een studio en een speelkamer. De tweede verdieping omvat eveneens twee slaapkamers en een kleine kamer voor de meid.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/R/11.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van H. Van Laere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.