erfgoedobject

Modernistische stadswoning

bouwkundig element
ID
215036
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215036

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistische stadswoning, volgens bouwplan met kantoorgebouw, van 1934 naar ontwerp van architect Alphonse Claus, in opdracht van Henri De Keyser uit Zomergem.

Burgerwoning van drie en twee bouwlagen met vooruitspringende gevelvlakken en afgeronde hoeken, onder respectievelijk een plat dak en een zadeldak. Aan de rechterzijde is er een kleine voortuin met bakstenen ommuring.

Gevelparement van rode bakstenen in halfsteensverband met platvolle voegen op een arduinen plint. De horizontaliteit van de gevel wordt benadrukt door de afgeronde houten kroonlijst, door banden van donkerbruine bakstenen in halfsteens- en koppenverband, gevat tussen simililijsten, alsook door de doorlopende gevelbanden van verticaal geplaatste bakstenen. Kenmerkend is het centraal gelegen balkon dat één geheel vormt met de oplopende erker aan de rechterzijde.

Rechthoekige deur- en vensteropeningen, ingevuld met nieuw schrijnwerk. Arduinen dorpels op de begane grond.

De gelijkvloerse verdieping werd volgens een bouwaanvraag van 1988 grondig aangepast waarbij onder andere het oorspronkelijke kantoor werd verbouwd tot garage.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/R/26.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1988/R/167.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Modernistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215036 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.