Burgerhuis naar ontwerp van Jan-Albert De Bondt

Beschrijving

Eenvoudig, modernistisch rijhuis in nieuwe zakelijkheid van drie bouwlagen met kelder onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van Jan-Albert De Bondt, in opdracht van Philippe Gadeyne.

De lijstgevel heeft een parement van gele bakstenen, in halfsteensverband, oorspronkelijk met verdiepte lintvoegen en beige gekleurde stootvoegen, op een lage plint van blauwe hardsteen.

Rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk, waarbij de glas-in-loodramen in de bovenlichten achter voorzetramen bewaard zijn. De tweede bouwlaag wordt beklemtoond met een venster, geflankeerd door verticale uitspringende vensterstijlen op een doorlopende arduinen lekdrempel, ondersteund door twee arduinen consoles. De oorspronkelijke vensterlatei werd vernieuwd.

Rechthoekige deuropening ingevuld met originele houten deur en met bewaard glas-in-loodraam in het bovenlicht volgens een geometrisch patroon. Links van de voordeur bevindt zich een aansluiting voor een buitenkraantje met daarboven een ingewerkte brievenbus. In het voetpad, rechts van de voordeur is er een eenvoudige, smeedijzeren voetschraper.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/R/41.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1961/R/11.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1999/670.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn