Meergezinswoning naar ontwerp van Alexander Meuleman

Beschrijving

Half vrijstaande, onderkelderde meergezinswoning met drie woongelegenheden van drie bouwlagen hoog onder een plat dak, volgens een bouwplan van 1934 naar ontwerp van de Gentse architect Alexander Meuleman.

De gevel kenmerkt zich door het gebruik van verschillende materialen en door de verspringende gevelvlakken. Het parement is opgebouwd uit baksteen van twee verschillende tinten rood in halfsteensverband met platvolle voegen, met accenten uit blauwe hardsteen voor de lage plint en gewassen granito (volgens plan 'granito lavé') voor de plint, de omlijsting van de pui en enkele zijposten van de vensteropeningen. Het pand is opgebouwd uit twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema met centraal een hoger opgetrokken middentravee, geaccentueerd door een over de tweede en derde bouwlaag doorlopende en in het gevelvlak verspringende erker.

Rechthoekige deur- en vensteropeningen met een rollaag als vensterlatei en doorlopende vensterdorpels. Het originele schrijnwerk werd niet behouden. Volgens een bouwaanvraag werd het schrijnwerk van nummer 34 in 1989 vernieuwd.

De centraal gelegen poort, geflankeerd door twee zuilen uit gewassen granito met arduinen schamppaal, geeft toegang tot de achterliggende koer.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping van nummer 38 is volgens de bouwplannen naar traditioneel schema opgebouwd. Een salon en een eetkamer, met achterliggende keuken worden geflankeerd door de gang en het trappenhuis. Achterliggend bevindt zich het schotelhuis en een toilet die aansluiten op een koer. Op de eerste verdieping bevinden zich twee kamers, met achterliggende badkamer, een bijkeuken en een toilet.

Woning 36 bevindt zich boven de poortopening en is toegankelijk via de poortdoorgang die toegang geeft tot het trappenhuis. Op de eerste verdieping bevinden zich achtereenvolgens het salon, de eetplaats, de hal en de keuken.

Het plattegrond van de gelijkvloerse verdieping van nummer 34 is minder traditioneel en heeft achtereenvolgens een magazijn en een ‘achtermagazijn’ die enerzijds uitgeven op een keuken met schotelhuis, toilet en koertje, en anderzijds op het trappenhuis. Bij verbouwingen in 1989 werden onder andere het magazijn en ‘achtermagazijn’ omgebouwd naar inkom, zithoek en leefruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/R/18.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1989/782.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn