Burgerhuis naar ontwerp van Andréas De Maerteleire

Beschrijving

Karakteristieke woning in romantisch kubisme, volgens een bouwplan van 1935 naar ontwerp van Andréas De Maerteleire uit Nazareth in opdracht van H.E.A. Vosters.

Het voortuintje aan de linkerzijde wordt afgesloten door een lage muur van bruine bakstenen met arduinen dekplaten.

Halfopen burgerwoning onder een schilddak met trapsgewijze opbouw van de volumes van één tot en met drie bouwlagen en vooruitspringende gevelvlakken met afgeronde hoeken aan de linkerzijde.

Gevelparement van langwerpige gele bakstenen, in halfsteensverband, met platvolle voegen. De horizontaliteit van de gevel wordt benadrukt door cordons van donkerbruine bakstenen, alsook door de witgeschilderde houten bakgoten gedecoreerd met zwartgeschilderde sierelementen. Kenmerkend zijn de balkons met bakstenen borstwering op de tweede en derde bouwlaag. De gevel wordt doorbroken door rechthoekige vensteropeningen, allen met kunststenen dorpels. Het originele houten schrijnwerk is bewaard. De guillotineramen op de gelijkvloerse verdieping zijn ingevuld met glas in lood. De ramen op de tweede en derde bouwlaag, alsook het raam rechts van de voordeur, hebben een typerende horizontale houten roedeverdeling. Rechthoekige deur- en poortopening, beide met bovenlicht en behouden schrijnwerk.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/R/3.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Peter Brynart, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn