Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Nil

Beschrijving

Deels onderkelderd burgerhuis van drie bouwlagen onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1936 naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil, in opdracht van Livinus Bax-De Burggraeve (zie ook de faiencesteen op de bakstenen pijler van de omheining met de vermelding 'Emile De Nil/Arch. Gent').

De voortuin is omheind met buishekwerk, gevat tussen gecementeerde en bakstenen pijlers op een gecementeerde plint, allen voorzien van betonnen (?) dekstenen.

Enkelhuistype met asymmetrische, plastische voorgevel in romantisch kubisme met aan de rechterzijde een oplopende muurpenant. Kenmerkende woning voor de architectuur van De Nil in de jaren 1930 waarbij horizontale en verticale elementen en in- en uitspringende vlakken worden gecombineerd en de gevel een uitgebalanceerde compositie vormt. Ook de combinatie van verschillende materialen als gele baksteen, in halfsteensverband, voor de opbouw van de gevel, rode bakstenen voor de plint en de linkerdeurpost en simili voor de rechterdeurpost, is typerend voor deze architectuur.

Rechthoekige vensteropeningen met bewaard houten schrijnwerk voorzien van horizontale roedeverdeling in de bovenlichten, uitgezonderd de vensterinvulling van de erker ter hoogte van de tweede bouwlaag. Het deurvenster dat toegang geeft tot het aansluitende balkon behoudt wel het oorspronkelijke glas-in-loodraam. Zowel het langwerpige raam op de gelijkvloerse verdieping als het deurvenster op de tweede bouwlaag bewaren de oorspronkelijke houten rolluiken. De houten voordeur, voorzien van glas en smeedijzeren traliewerk, is eveneens behouden. Rechts van de voordeur bevinden zich in de deurpost drie simili banden.

Traditionele indeling van het gelijkvloers waarbij volgens bouwplan de vestibule en de hal met achtereenvolgens het toilet, de keuken en bijkeuken, worden geflankeerd door het salon en de eetplaats. Op de verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een badkamer, toilet en bureel met een zolderruimte onder het dak.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/R/6.
  • MEGANCK, L. 1997: Architect Emiel De Nil (1902-1982), van art deco naar modernisme, Gent, Interbellum 17/2, 10-15.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Peter Brynart, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn